הפרעת קשב וריכוז

הפרעת קשב וריכוז עם או בלי היפראקטיביות ובמונחה המקצועי ADHD ( Attention Deficit and Hyperactivity Disorder) התפשטה כך נראה למימדי מגיפה בעולם. כיום , מוערך כי בישראל עצמה סובלים מהתופעה כ 5% מהילדים וכ 3% – %4 מהמבוגרים , ומספרים אלו גדלים משנה לשנה. הסיבות לכך רבות ומעוררות יותר שאלות מתשובות. קיימות אסכולות שונות המנסות להסביר את התופעה וביניהן כאלו הרואים בזיהום הסביבתי את עיקר הבעיה, בתזונה הלקויה המובססת על צריכה עודפת של סוכר, צבעי מאכל ומיעוט צריכת ירקות ופירות. אחרות רואות במשבר החינוכי והערכי בארץ את האשם ובראש בראשונה חוסר המודעות של ההורים להצבת גבולות נכונה. התפיסה הרווחת בקרב מדענים וברפואה הנוירולוגית היא שמקור כל התופעה הוא בפתולוגיה של מערכת העצבים וכראיה הם מציגים סריקות PET של מוח ללא ADHD וכזה עם ADHD. בסריקה עדיין לא עמדו על מכלול הסיבות, אולם התוצאה הנצפית היא שינוי נוירולוגי מובהק‏‏, שאותו ניתן לראות בתחום המטבוליזם של חומרים שונים באזורים שונים של המוח. במיוחד מדובר על דופמין ונוראפינפרין (נוראדרנלין) במספר אזורים במוח ובמיוחד באונה המצחית (frontal lobe), האזור האחראי בין היתר על ויסות.

ישנם כאלו הטוענים כי שכלול הידע בפסיכולוגיה ההתפתחותית והעמקת ההבנה לתהליכי הגדילה של הילדים הם שהביאו לאבחון יתר וחיפוש אחר מה לא בסדר בילד, במקום להקנות סביבה נאותה לגדילה, ובכך נסללת הדרך להדבקת תווית של הפרעה לכל ילד שני המתקשה בלימודים או מתנהג בחוסר מנוחה בכיתה.

כך או כך התופעה קיימת ואין להתעלם ממנה ,היא לא פוסחת על צעירים ומבוגרים כאחד ויכולה אף לדרדר חלק מהאנשים לדיכאון ולייאוש. יש הסוברים כי רבים מאלו אשר סבלו מתווית של ילד בעייתי בבית הספר בשנות ה – 60 ו ה – 70 הייו בעצם ילדים עם הפרעת קשב והיפראקטיביות. מהם התסמינים האופיניים להפרעת קשב וריכוז?

האגודה הפסיכיאטרית האמריקאית מגדירה ADHD כאשר אחד מתוך שני התנאים הבאים מתקיים עבור האדם הנבדק:

ששה או יותר מהתסמינים הבאים של חוסר קשב התקיימו במהלך ששת החודשים האחרונים לפחות. :

  1. פעמים רבות נראה כמי שאינו מקשיב כשמדברים אליו.
  2. בדרך כלל אינו מקדיש תשומת לב לפרטים, או עושה שגיאות טפשיות בלימודים, בעבודה או בפעילות אחרת.
  3. אינו עוקב אחרי הוראות ומתקשה להשלים מטלות, כגון עבודות בי"ס, מטלות בעבודה וכו' .
  4. לעתים קרובות מתקשה בארגון מטלות ופעילויות.
  5. מתקשה לשמור על הקשב למשך זמן במטלות או במשחק.
  6. נמנע, סולד או אינו מעוניין לעסוק בפעילויות הדורשות מאמץ מנטלי ממושך (למשל לימודים בביה"ס או שעורי בית).
  7. נוטה לאבד חפצים הדרושים למטלות או פעילויות (למשל עבודות בית מביה"ס, עפרונות, ספרים, כלי עבודה).
  8. גירויים חיצוניים מסיחים את דעתו בקלות רבה.
  9. לעתים קרובות שכחן בפעילויות יומיומיות.

שישה או יותר מהתסמינים הבאים של היפראקטיביות התקיימו במהלך ששת החודשים האחרונים לפחות בצורה שהיא לא הסתגלותית ולא תואמת את רמת ההתפתחות של הנבדק:

היפראקטיביות

  1. לעתים קרובות עוזב את כיסאו בכיתה, או במצבים אחרים בהם יש ציפייה שיישאר ישוב.
  2. לעתים קרובות רץ או מטפס במצבים בהם לא נהוג לעשות זאת (במתבגרים או במבוגרים תיתכן תחושת אי-שקט עזה).
  3. מדבר ללא הפסקה.
  4. ממולל בידיים וברגליים או מקפץ בכיסא.
  5. חש קושי לשחק או להנות מפעילויות פנאי בשקט.
  6. נמצא בתנועה מתמדת, או מתנהג כאילו יש לו "מנוע בישבן".

מה הפתרונות המוצעים כיום לאדם הסובל מהפרעת קשב ריכוז או הפרעת קשב? ניתן למנות מספר שיטות כאשר בדרך כלל השילוב ביניהן הוא המביא להקלה בתסמינים.

  1. טיפול תרופתי כדוגמת ריטלין ונגזרותיו יכול להוות פיתרון לטווח הקצר אך אינו מומלץ כטיפל ארוך טווח עקב תופעות הלוואי ובשל הפיתרון השטחי אותו הן מעניקות.
  2. טיפול התנהגותי כדוגמת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ( Cognitive Behavioral Therapy,‏ CBT) המבוסס על שילוב של רעיונות מהטיפול ההתנהגותי והטיפול קוגנטיבי המתבססים על שינוי בהרגלים ובדפוסי המחשבה.
  3. טיפול בעזרת מדיטציה – תרגול המדיטציה נמצא יעיל ביותר להפרעות קשב וריכוז. תרגול המדיטציה עוזר להתמקד בהווה וכך מאפשר יכולת קשב וריכוז טובה מול אותם אתגרים העומדים בחיי היומיום לרבות: עבודה, לימודים ופעולות יומיומיות אחרות . באמצעות תרגול המדיטציה אנו למדים להירגע ולהיות קשובים ומודעים יותר לסביבה ,לזולת , למשימה העומדת מולנו. מצב ההרגעות הוא מסר המגיע למערכת העצבים המתוחה, מסר המשדר כי ברגע הנוכחי הזה הכל בסדר והתשובות לפתרונות נמצאות בידינו. זהו כניסה לתהליך בו מערכת העצבים נרגעת אט אט והגוף פוסק מלייצר הורמוני סטרס- אדרנלין וקורטיזול המייצרים מתח שרירים מיותר ומונעים מהאדם להיות קשוב ומרוכז.
  4. הומאופתיה – הטיפול שורשי, עמוק ועדין ללא תופעות לוואי ומומלץ בעיקר בשילוב עם טכניקות מדיטציה. בדרך כלל אנו מחפשים את הפיתרון בעלמת הסימפטום או בטיפול נגד. ההומאופתיה מצעיה דרך אחרת – נטפל בשורש הבעיה, ננסה להבין מדוע מלכתחילה האדם לא מרוכז, חסר שקט ולא רגוע ? השילוב עם המדיטציה מביא לריפוי אמיתי, ארוך טווח ומאפשר לפעולה המאזנת של הטיפול ההומאופתי להתבסס על ידי תרגול המדיטציה.

לסיכום , כל אחד העומד בפני החלטה איך לטפל בהפרעת קשב וריכוז מומלץ שיבדוק את כל הפתרונות המוצעים לו כובד ראש וישאל את עצמו – אילו מהם מאפשרים לו חופש ולא מבטיחים התמכרות , אילו מהם אכן ניגשים לשורש הבעיה ומשנים את דפוס ההתנהגות לתמיד, איזו שיטה נותנת תשובה הולמת ללא תופעות לוואי.

שלחו לי הודעה
שליחה באמצעות ווטסאפ
דילוג לתוכן