השפעות המדיטציה על תאי הגוף

השפעות המדיטציה: שינויים פסיכולוגיים חיוביים תורמים לבריאות התאים

חוקרים הדגימו את הקשר בין שיפור תחושת הרווחה של האדם לבין תפקוד תאי גופו בטווח הרחוק
רקפת תבור – אפוק טיימס – 15/11/2010

בעקבות הגברת תחושת הרווחה כתוצאה מתרגול מדיטציה, חלה גם עליה ברמת בריאותם של תאי הגוף.
שינויים פסיכולוגים חיוביים המתרחשים במהלך תרגול מדיטציה קשורים לתפקוד אנזים הטלומראז התורם לבריאות תאי גופנו בטווח הרחוק, כך לפי חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בדיוויס ובסן פרנסיסקו.

ההשפעה החיובית על תפקודו של האנזים נובעת לדעת החוקרים משינויים פסיכולוגיים המשפרים את יכולתו של האדם להתמודד עם לחצים ולשמר את תחושת הרווחה שלו. "המסר החשוב של המחקר הזה הוא לא שהמדיטציה מגבירה ישירות את פעילות האנזים ובכך מאריכה את תוחלת החיים של תאי האדם, אלא שהמדיטציה עשויה לשפר את תחושת הרווחה של האדם, ושיפור זה בתורו קשור לרמת הפעילות של אנזים הטלומראז בתאי מערכת החיסון", מסביר ד"ר קליפורד סרון מצוות החוקרים בהודעה לעיתונות. "לפעילויות המגבירות את תחושת הרווחה של האדם עשויה להיות השפעה עמוקה על ההיבטים הבסיסיים ביותר של הפיזיולוגיה שלנו".

"טלומרים" הם רצפי DNA המופיעים בקצות הכרומוזומים ובכל חלוקת תא הם מתקצרים. כשאורך הטלומר יורד מתחת לערך קריטי, לא מתאפשר יותר לשכפל את התא ולבסוף התא חדל להתקיים. כלומר קיימת חשיבות רבה להארכת הטלומרים, ומי שאחראי להארכתם הוא אנזים הטלומראז. ככל שהאנזים פעיל יותר, כך בעקיפין יתאפשר לשכפל את התא פעמים רבות יותר. מחקרים קודמים הציעו שרמת הפעילות של האנזים קושרת בין מתח פסיכולוגי לתהליכי הזדקנות הרקמות.

צוות החוקרים מאוניברסיטת קליפורניה אמד את רמת הפעילות של אנזים הטלומראז בקרב קבוצת מודטים שהשלימו שלושה חודשים של תרגול מדיטציה אינטנסיבי, והתברר שבכדוריות הדם הלבנות (בעלות תפקיד מרכזי במערכת החיסון) של המודטים שהשלימו את כל שלושת חודשי התרגול, התגלתה רמת פעילות הגבוהה ב-33 אחוז של אנזים הטלומראז בהשוואה לזו של קבוצת הבקרה.

לטענת החוקרים, בין היתרונות הפסיכולוגיים שהשיגו מתרגלי המדיטציה היו חיזוק הקשיבות (mindfulness) – היכולת להפנות את תשומת הלב להתרחשויות מבלי להגיב להן; שליטה רבה יותר בחייהם; הגברת תחושת הייעוד בחיים (התייחסות אל החיים כבעלי משמעות תוך התמקדות ביעדים לטווח רחוק); הפחתת תחושת הרגשות השליליים; וצמצום מידת הנוירוטיות (חוסר איזון נפשי המשפיע על יכולת התפקוד וההתמודדות).

תוך שימוש בכלים סטטיסטיים, החוקרים הסיקו שרמת הפעילות הגבוהה של האנזים טלומראז נבעה מהגברת תחושת השליטה וכן מצמצום מידת הנוירוטיות, שאלו בתורם נבעו מחיזוק יכולת הקשיבות של המודט ומחיזוק תחושת המשמעות שלו.

שלחו לי הודעה
שליחה באמצעות ווטסאפ
דילוג לתוכן