מחקר חדש מגלה שנדידת המחשבות נוטה להעכיר את מצב רוחנו

נדידת המחשבות נראית כברירת המחדל של פעולת המוח האנושי – צילום: Photos.com

אנשים מבלים בסביבות 47 אחוז משעות העירות שלהם במחשבות שאינן נוגעות לעיסוקיהם באותו הרגע, ושוטטות זו של מחשבותיהם על פי רוב יוצרת אצלם מצב של חוסר שביעות רצון. כך עולה ממחקר שנערך על ידי פסיכולוגים מאוניברסיטת הרווארד ופורסם בכתב העת Science.

כפי שמציינים מובילי המחקר, מת'יו קילינגסוורת' ופרופ' דניאל גילברט בהודעה לעיתונות, בני אדם מבלים זמן רב במחשבות על דברים שאינם מתרחשים באותו הרגע. את ההוויה המנטלית שלהם תופסים אירועים שהתרחשו בעבר, אירועים שעשויים להתרחש בעתיד, או שאולי אפילו לא יתקיימו לעולם. לטענת החוקרים, נדידת המחשבות נראית כברירת המחדל של פעולת המוח האנושי.

כדי לעקוב אחר התנהגות זו, קילינגסוורת' פיתח אפליקציית רשת למכשיר iPhone שיצרה קשר עם 2,250 מתנדבים במרווחי זמן אקראיים כדי לשאול אותם על מידת שביעות הרצון שלהם, על מעשיהם באותו רגע והאם מחשבותיהם מרוכזות בעשייה זו, או לחילופין, הם חושבים דבר-מה אחר – נעים, נייטרלי או מעציב בטבעו.

סך הכול אספו החוקרים מידע מ-250,000 תשאולים כאלו, והתברר שבממוצע, הנשאלים דיווחו שמחשבותיהם נדדו במשך 46.9 אחוז מהזמן.

החוקרים מעריכים שניתן לייחס רק 4.6 אחוז ממידת שביעות הרצון של האדם ברגע נתון לפעילות המסוימת שהוא מבצע, בעוד שלמצב נדידת המחשבות שלו ניתן לייחס כ-10.8 אחוז ממידת שביעות רצונו – צילום: Photos.com

"נראה שנדידת המחשבות היא תופעה הרווחת בכל סוגי הפעילויות. מחשבות שאין להן קשר להוויה הרגעית חודרות וממלאות, במידה ניכרת, את ההוויה המנטלית שלנו", טוען קילינגסוורת' על סמך המחקר שערך. צמד החוקרים גילה שאנשים היו שמחים יחסית בשעה שהתאמנו או כשניהלו שיחות, ופחות שמחים בשעה שנחו, עבדו או השתמשו במחשבם הביתי.

"נדידת המחשבות יכולה לשמש כחזאי טוב למידת שביעות הרצון של האדם", מסביר קילינגסוורת'. "למעשה, התדירות שבה המחשבות שלנו עוזבות את ההווה ונוטות לסטות, עשויה לשמש כחיזוי טוב למידת שביעות הרצון, אפילו טוב יותר מעצם הפעילות המבוצעת באותו רגע.

החוקרים מעריכים שניתן לייחס רק 4.6 אחוז ממידת שביעות הרצון של האדם ברגע נתון לפעילות המסוימת שהוא מבצע, בעוד שלמצב נדידת המחשבות שלו ניתן לייחס כ-10.8 אחוז ממידת שביעות רצונו. מניתוח הנתונים הסיקו החוקרים שנדידת המחשבות היא על פי רוב הסיבה, ולא התוצאה, לתחושת חוסר שביעות הרצון.

"מסורות פילוסופיות ודתיות רבות מלמדות ששביעות הרצון טמונה ביכולת לחיות את הרגע", מציינים קילינגסוורת' וגילברט במאמרם. ממחקרם מסתמן שיש מן האמת במסורות האלו.

שלחו לי הודעה
שליחה באמצעות ווטסאפ
דילוג לתוכן